Läs om Askas Gottfrid

”Askas-Gottfrid” en särling från Västra Torsö

Skrivet av Walter Algotsson, Torsö

På Västra Torsö, alldleles nere vid strandkanten, bodde fiskaren Gottfrid Svensson i sin stuga V:39. Han förblev ungkarl fram till sin död. Gottfrid betraktades lite grann över axeln av ortsbefolkningen.
Bygdeskalden och skriftställaren Ove Johnsson har i en tidningsartikel i Sölvesborgs-Tidningen från juli 1973 skildrat den exentriske Torsöfiskaren:

”Följ med till Västra Torsö. Det bara blommar där nu. Julisommaren har slagit läger på den gamla stranden där fläder, nyponros och baldersbrå slåss om gunsten hos sommargästerna. Det är gott att drömma i Västra Torsö när aftonsolen ligger på. Då glittrar det så vackert i Gottfrids kåsar och hägrarna flyger tungt och målmedvetet från strandkanten och in mot Eneholmens trolska och outforskade revir.
Det bästa med Västra Torsö är Gottfrid Svensson – en pigg 75-åring som aldrig haft den ringaste tanke på att utbyta sin harmonsika tillvaro vid kåsarna mot ett ålderdomshem. Han trivs med sina katter och flundregarn och den käraste bild som Västra Torsö kan skänka är förvisso bilden av Gottfrid när han pysslar med sina garn ute i vassruggarna. Då får hela Västra Torsö ett förklarat skimmer. Trofastheten mot havet och hembygden lyser ur Gottfrids skarpsynta fiskareögon.”