Tysk galeas på grund utanför Torsölandet 1906

Ett gammalt foto berättar…

Tysk galeas på grund utanför Torsölandet 1906

Skrivet av Walter Algotsson, Torsö

Den tyska galeasen Wilhelmina orsakade stor uppståendelse på Torsö fiskeläge Kristi Himmelsfärdsdag 1906.

I det svåra väder som rådde hade den tyska skutan kommit ur kurs och gått på grund innanför ”flägena” vid ”Tösse käft” på västsidan av den lilla holmen ”Skärvet”. Bärgningsarbetet engagerade hela fiskarebefolkningen på Torsö och efter hårt arbete lyckades man med förenade ansträngningar få skutan flott. En av de som deltog i arbetet var min morfar Bernhard Thörnberg (1893-1977) (då bara 13 år gammal) E:17.

Han berättar om händelsen i ett reportage i Sydöstran 11 nov. 1974:
”Jag var, fast mycket ung, själv med om bärgningen. Linan, som syns på bilden, var fäst uppe i masten som ett avhåll vi skulle använda för att få skutan att kränga över till fritt vatten. Far* var uppe i masten och rappade ut klofallet och trädde tampen i blocket och sen till vinschen. Vi orkade kränga henne så hon började röra sig lite akterut så sakta. När fartyget blev flott meddelade far lotsarna i Sölvesborg och han fick tillstånd att segla henne till Sölvesborg”

Tyskarna kunde, efter den lyckade bärgningen och efterföljande besiktning, fortsätta sin resa utan några nämnvärda skador.

*(Far=min morfars far Per Thörnberg ’Skriga-Pellen’ F:8)

Bild kommer att publiceras när den återfinns.

Bildtext:
Galeasen Wilhelmina under bärgningsarbetet utanför Torsölandet. I den lilla öppna båten syns Torsöfiskare undsätta haveristen. En tross har gjorts fast vid galeasens stormast in mot land för att motverka en tilltagande slagsida.