Nelly till Amerika läs intervju med Nelly i Blt

Mitt gamla kära Torsö

Skrivet av Ove Johnsson (23 juli 1975 BLT)

Tänk vad mitt gamla kära Torsö har blivit förändrat. Var har alla fiskare och alla gamla fiskarestugor tagit vägen? Hon som om och om igen säger detta är 73 åriga mrs Nelly Olsen från Chicago, som häromdagen angjorde fädernegården efter inte mindre än 51 år i Staterna. Hon är född i Torsö som dotter till den kände Listerbon framlidne taktäckaren Joel Broberg och hans hustru Hanna. Eftersom hon ingick i en stor syskonskara så var det väl för henne ganska naturligt att som så många andra på den tiden, emigrera till möjligheternas land där borta i väster.
Och nu är således Mrs Olsen hemma igen, hemma efter 51 år. Hon medger att det känns både underligt och vemodigt och hon kan inte riktigt fatta var tiden tagit vägen. När hon en gång närmare bestämt 1923, stack västerut var hon en jänta på bara 22 år. Livet lekte och förhoppningarna var stora. I Torsö försöker hon nu så gott det går att leta reda på alla dom gamla kära barndomsstigarna. Alltmedan hon vandrar fram där mellan ros och jasmin växer sig minnesbilderna allt klarare och hon ler stilla inför allt det där som var en gång.

Hos en syster
Mrs Nelly Olsen bor hos en syster under Sverigevistelsen och då närmare bestämt hos fru Edla Olsson Torsö. Hon är ingalunda den ende amerikagästen där. Med sig hem på den långa färden tog hon sin son Gerald, dennes maka Paula och deras barn, Christina, Julia och Jan.
Mrs Olsen och hennes son talar en god svenska varför de långväga gästernas värdinna fru Edla Olsson inte behöver ställas inför några problem i den vägen.

Fattigt
Det var mycket fattigt i stugorna i Torsö förr i tiden, säger Nelly Olsen. Hemma var vi inte mindre än 9 syskon och far fick verkligen ligga i och slita.
Nelly Olsens barndomshem ligger ännu kvar i Torsö men hon medger att hon hade svårt för att känna igen sig. Visst var det lika lågt som när hon reste bort från fosterjorden för ett halvsekel sedan. Något som inte fanns då var de stora skogar som omger Torsö från alla väderstreck. Barndomens Torsö var för Nelly de öppna och blåsiga viddernas och sandstormarnas Torsö.
Vad står på programmet under Sverigevistelsen? Jo, Mrs Nelly Olsen att hon och hennes son Gerald med familj tänker göra en resa på Göta kanal. Hon har hört talas om, att en sådan färd är så trevlig. Efter den trippen återkommer sällskapet till Torsö igen, där Nelly Olsen stannar ett par månader. Sonen och hans familj återvänder dock till Amerika nästan omedelbart. Plikterna kallar och alla semestrar har ju en ände.

Syskonbesök
Mrs Nelly Olsen har många syskon i Mjällby församling och vad är naturligare än att hon gör avstickare till dem under sitt gästspel i Sweden. Barndoms- och ungdomsvänner glömmer hon givetvis inte heller bortoch inget är därför vissare än att hon kommer att få sina Sverigedagar att raskt rinna undan. Hon tänker minnesvandra ”där som sädesfälten böja sig för vinden och där mörkgrön granskog susar bakom dem”. På tal om sädesfält och mörkgrön granskog så finns sådana kring Nellys barndomshem där nu systern Ida och hennes make Karl Svensson bor.
Nelly Olsen är änka sedan 13 år. Hon var gift med farmaren Hjalmar Olsen som var född i Fjäråsa i Halland. Sonen Gerald är enda barnet och vad var därför naturligare än att han följde sin mamma över Atlanten hem till fäderneslandet.
Jasminerna doftade och rosorna glödde inne i Torsös täppor när vi tog farväl. Säg är det att undra på att fäderneslandet drar i ljuvlig sommartid?